Din mand har længe gået og funderet over, hvad det er, der mangler i hans liv. Han er lidt frustreret. Indtil for nylig har du skrevet det af, som om han bare har brug for lidt opmærksomhed. Men her på det seneste er det gået op for dig, at det ikke er tilfældet. Han er ikke frustreret. Han er heller ikke utilfreds. Han er bekymret. Det har nemlig vist sig, at der er nogle grålige pletter nede i kælderen – på et sted, hvor der ikke burde være misfarvede pletter. I har selvfølgelig talt om, hvad det kan være, der er skyld i misfarvningerne. Han er ret sikker på, at det har noget med fugt at gøre. Frygten er, at der er gået skimmelsvamp i huset.

Gammelt hus

Det er et gammelt hus, som I bor i. Sådan en af de der smukke, 2-etages villaer, der ligger nede ved strandvejen. I har udsigten. I har en skøn bolig. Men den kræver vedligeholdelse, og her er I nok ikke helt med. Nu kan I reelt se, at I har et problem. Der skal gøres noget ved den fugtskade, som I har opdaget. Hurtigst muligt. Og det vil I naturligvis sørge, for sker.

Kunne I have gjort noget for at undgå, at skaden blev så slem, som den er nu? Ja, det kunne I. Og, jeg er sikker på, at hvis I vidste, hvad I skulle gøre, så ville I have gjort det. I vidste det ikke. Men vær lige søde at dele den nye viden, I har fået med andre i jeres nabolag: I kunne have opdaget fugtskaden meget tidligere, hvis I havde haft en fugtighedsmåler!

Hvad er en fugtighedsmåler?

Nej, en fugtighedsmåler er ikke bare sådan et ur, som din farfar har hængende på væggen, og som han banker lidt med fingeren på hver dag for at se, om luftfugtigheden er oppe over 65. En fornuftig fugtighedsmåler er et meget nyttigt instrument – eller værktøj, om du vil. Den kan nemlig bruges til at opdage, hvor der er meget fugtigt i dit hus. Har du fx mistanke om, at der er et vandrør i badeværelset, der er lækket, så kan du rent faktisk bruge en fugtighedsmåler til at finde ud af, om din mistanke er begrundet. Ja, nu er det jo ikke sådan, at vi hver dag går rundt, og leder efter fugtproblemer i vores hus.

Også god til brændet

Men vi er mange, der har en brændeovn. Og i forbindelse med indkøb af brænde til den, så er fugtighedsmåleren uundværlig. Du kan nemlig også bruge den til at måle fugtigheden i brændet, som du køber. (Skal helst være nede på 17 – 18.) Den kan hurtigt registrere, hvor fugtigt brændet er – og er det for fugtigt, så skal du naturligvis ikke købe det. Det kan ikke betale sig – også selvom det er billigere. Du har brug for brændet nu. Og hvis du ikke har et sted, hvor du kan opbevare fugtigt brænde, så bør du ikke købe det. En fugtighedsmåler er altså ikke bare et instrument, der kan indikere, om vi får regn. Det er et stykke værktøj, der kan hjælpe dig til at forebygge fugtskader.