Turistsæsonen er startet. Startskuddet lød i sidste uge, da alle skoleeleverne fik påskeferie. De har to ugers ferie, og det er lige på det tidspunkt i foråret, hvor vejret bliver rigtigt godt. Nede sydpå i landet er folk allerede begyndt at bade.
Og de første udenlandske turister er også kommet for at nyde det gode vejr og strandene. Og dermed kommer også de første ulykker. Og nej – jeg taler ikke her om de søde og sunde løbecykler.

ATV Bikes

Her til morgen, første dag efter at skolernes påskeferie er afsluttet, hørte jeg om en ulykke. En ung turist på 29 år var blevet dræbt i en trafikulykke. Hans veninde på 28 var blevet hårdt såret. De var stødt ind i en almindelig bil, da de mistede balancen i et sving på en almindelig offentlig vej. De kørte på ATV bikes. Bilisten, som de var ramlet ind i, var i chok. Han havde forsøgt at undgå dem, men var ramt ind i et træ. Heldigvis kom han ud af bilen med få skrammer. Sikkerhedsbæltet havde sørget for, at han ikke slog hovedet hårdt.

Det er et problem med ATV bikes her i landet. De er meget populære transportmidler i de meget turistede områder, fordi de er fleksible, og man er ikke lukket ind i en varm bil. Man kan mærke den friske luft. Men en ATV er ikke beregnet til almindelige offentlige veje. Ofte ser man turister køre på dem i bar overkrop og uden hjelm.
Det er fuldstændigt ansvarsløst. De lejer dem ofte, fordi de er sjove at køre, men man skal altså vide, hvordan man kører dem. Fx ved de færreste, at de nemt skrider og vælter i sving. De ser meget robuste ud. Det er de også, men ikke på en almindelig vej.

Der har været meget debat om dem i medierne. Sidste års turistsæson var også præget af ulykker med ATV bikes. Loven siger, at de må køres på offentlige veje, hvis de er registreret som almindelige motorkøretøjer. Men der har været tale om helt at forbyde dem på offentlige veje. Det har ført til, at alle biludlejningsfirmaer har råbt højt, om at det kan regeringen ikke bare gøre. Det vil være ødelæggende for deres virksomheder, hvis de ikke kan leje ATV’er ud. Det er rigtigt nok. Men det er ikke godt for turismeindustrien generelt, når landet har et rygte for at have flest ulykker med motorkøretøjer i hele Europa. Og flest dødsofre på grund af dem.

Hvad siger loven om ATV bikes?

Trafikministeren har været i forhandlinger med biludlejernes organisation i mange måneder om det. Der er ikke sket noget endnu. Og det årets første offer i sådan en ulykke er allerede registreret – her i starten af turistsæsonen. Det er trist.
Måske skulle de sætte ind med tiltag og strammere lovgivning for udlejning af el-løbehjul. De er ikke så hurtige som en ATV kan være. Og jeg har lagt mærke til, at hvis turister ikke lejer ATV’er, men scootere, så har de altid hjelm på. Det kunne måske være nemmere at overtale dem til at bruge en cykelhjelm, når de lejer et el-løbehjul. Løbehjul er nemlig blevet meget populære især i byerne.