Elcykler bliver gradvist mere og mere populære i det danske bybillede, hvilket der er nogle klare årsager til. Elcyklen er suverænt alternativ til alle andre transportmidler, som man benytter sig af i sin hverdag, hvis man ikke har behov for at rejse rigtigt mange kilometer til og fra arbejde hver dag.

Hvis man bor og arbejder i én og samme by, kan det være nødvendigt med en transportmulighed – men bilen kan til tider virke unødvendigt dyr i drift, og cyklen er man ikke altid energisk nok til at benytte sig af.

Det er her elcyklen præsenterer sig som et fornuftigt alternativ. Elcyklen har en let tilgang som en normal cykel – med elcyklen kan man stort set færdes, hvor man vil – og så har den de egenskaber, som gør for eksempel knallert- og bilkørsel tiltrækkende, da den er motoriseret. Dette hjælper elcyklen med at kunne udfordre selv de strengeste bakker, de længere cykelture og de tunge poser indkøb, som kan transporteres hjemad.

elcykel-test

Kvalitet af batteri og motor

En elcykel er en investering, som ikke skal købes for billigt, selvom dette altid vil være tiltrækkende. Som oftest vil man modtage lavere kvalitet, når man betaler en lavere pris. Dette kan have stor indvirkning på brugerglæden og holdbarheden af motor og batteri. Hvis batteriet kun rækker til halvdelen af ens daglige køretur, kan det virke fjollet at investere i en elcykel.

Derfor bør man undersøge de forskellige elcykler, som eksisterer på det danske marked, før man træffer sit endelige valg. Der er mange ting at holde øje med, men særligt batteri og motor er vigtigt. Det er selvfølgeligt ikke lige til at slå fast hvilken motor eller hvilket batteri, man behøver, da der følger forskellige krav og præferencer med til hver elcykelkunde. En nogenlunde sikker anbefaling er dog, at man sørger for at anskaffe sig en motor, som har en god effekt. Effekt måles i watt, og det er altså dette, man skal se efter – kig gerne efter en effekt på 250 watt, da dette kan betyde god ydeevne indenfor de mest normale behov.

valg-af-elcykel

Kompromis med prisniveauet

Elcykler er som ovennævnt en investering, hvilket skal forstås på den facon, at det er et transportmiddel, som kan erstatte al anden udgift til transport – derfor er prisen på en elcykel høj, hvis kvaliteten skal være det samme. Der kan rundt omkring i forskellige butikker og butikskæder findes tilsyneladende suveræne tilbud på elcykler, som fuldstændigt undergraver hele den gennemsnitlige pris på elcykler – med priser i nærheden af få tusinde kroner, kan det virke fjollet at købe en elcykel, som koster over ti tusinde kroner.

Men man får, hvad man betaler for. Elcyklen kan erstatte behovet for en normal cykel, knallert og bil, hvis den altså er af god kvalitet og kan yde nok. Jo mindre der betales for elcyklen, desto større sandsynlighed er der for, at batteri, motor, komfort og generel brugervenlighed er lav. Dette vil lede til stor utilfredshed i længden. En tommelfingerregel er, at hvis man søger at købe en elcykel, bør man være afklaret med, at prisen kommer til at overstige de ti tusinde kroner.